Låga ”skämt” främjar all förnedring

”Förbrödring” mellan personer som borde lära känna varandra mer – oavsett könsidentitetskombinationer, det kan innebära att gå ut och ta några glas ihop, lulla till det. Eller hitta på en sundare aktivitet.

Ofta uppmuntras dessa möten av en ny partner med blivande svägerska, svåger, bror, syster, förälder eller vänner man vill ska träffas. Ofta kan det bli mellan kvinna och kvinna i olika antal eller mellan män.

Tro att man kan bygga relationer med fula genvägar?

Det finns himla dåliga sätt att skapa ett gemensamhet. Oavsett om det dåliga är i stunden tanklöst och ”inte illa menat”. Man borde tänka på om man enas för eller emot.

– Som att de tidigare obekanta ytligt lierat sig och stänger ute den ”gemensamma personen”. Börjar skämta, helst könsrelaterat; som att tredje part inte kan köra bil. Eller lite homofobt om sex? En ensam person görs till åtlöje då fördomar fritt haglar med ”pillimariska blinkningar”. Vilket inte gör det mer ”oskyldigt”.

– Både män och kvinnor kan – även om det bara är en gång – agera så här minimerande. Och kvinnor i mitt tycke kan vara råare, särskilt i grupp: ”Han är väldresserad” – och likna en man vid ett cirkusdjur. Så långt går sällan män, för de flesta i Sverige har numera efter en synlig debatt förstått att det är fel. Om de inte är helkorkade från början?

– Tänk att ett tjejgäng högljutt börjar kommentera att en man – kanske t.o.m värdinnans partner är så sexig. Och fortsätta kommentera i samma linje för att genera. Roas i grupp av att ”låtsas vara taskiga” och låta honom stå som om han blivit avklädd och då är utan försvar. Bara stammar och vill komma därifrån så fort som möjligt. Men ”ändå inte vill vara otrevlig för stämingens skull”?

Detta är ett stort problem för de välartade, smarta och eventuellt också nyktrare, att de har det inlärt att inte vara ohövliga. Att det ska gå att prata sig fram och ur problem och konflikter, lugnt och samlat: ”Man behöver ju inte bete sig som en idiot bara för att andra gör det. Vill inte sänka sig till samma låga nivå.”

Det må fungera på internet att psyka tillbaka..

– med vänlighet och oavsett allt fortsätta framföra endast sina logiska resonemang, som var orsaken till involveringen. Man kan påpeka att personpåhopp inte är OK när den andres argument tagit slut. Det brukar inte fungera. Men man kan ignorera eller logga ut från en nätdiskussion. Om ni inte känner till Godwins lag ännu, så läs! För förr eller senare kan det hända. Bara att göra slut på den korta olyckliga relationen omedelbart. ”Mata inte Trollen”.

Inte undfly sitt personliga ansvar

I min värld existerar inte den frisedeln att det är fritt fram för någon att trakassera andra. Ofta sker en live-gruppförnedring helt utan föregående diskussion, ingen förvarning. Det funkar bäst om offret anfallas oväntat och – kanske bara tillfälligt – helt avpersonifieras – för gruppnöjets skull. Och det är alltid illa.

Det finns för mig en tuffare gräns än att ursäkta andra när man utsätts live och kan se folk i ögonen. Destruktiva nättroll ska man inte ens ta i beaktande här. Måttet är rågat direkt man börjar känna sig obekväm, alltid. Lita på magkänslan!

Detta innefattar också den i mobbningsuppbådet som börjar skruva på sig och känner att det börjat gå för långt – men som ”en i gänget” har makt att säga stopp. Helst rakt, eller med att byta ämne, kanske skämta bort för att avleda – om det ”känns för olustigt att förstöra kvällens glättiga stämning”. De mer vettiga  måste rädda en utsatt på vilket sätt det går. Nyktra får också företräde. Även om de just den sekunden får rollen som partypajare.

 Alla har rätt till gemenskapen

Utsatthet existerar i olika grader. Det är nämligen så här läskigt, att gränslösa kränkningar alltid börjar någonstans. Och utan mycket tydliga motmarkeringar på alla nivåer, så gör även ogenomtänkta förminskningar att större kränkningar får ett accepterat fäste.

”Skojfulla” kränkningar påverkar hela den övriga samhällsacceptansen inför förminskande. Kom inte hit och att säg att ”det bara var ett skämt”.

Det är en för slapp och enbart undflyende förklaring vid mobbing.

/Kärleksfull hälsning från Victoria

Om Victoria Qvarnström

Bloggare ADHD/NPF och bloggcoach på hundbeteendeblogg
Det här inlägget postades i Lättfilosofi. och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s