Meteorit från Dalarna?

Jag sitter nu bredvid en stor sten sten som kan vara en meterorit.
Frågan är om jag snart blir självlysande?

Det är en ganska stor sten på sex kilo eller mer. Den har många djupa gropar som har mjukt fasade kanter. Stenen har måtten 28 x 20 x 9 cm.

Geologen på Naturhistoriska Museet i Göteborg kunde säga att groparna inte var skapade av människor, inte sk skålgropar. Hon tog prov på det svarta inne i groparna. Det är inte bara skuggor på fotografiet. Hon konstaterade att något förbränts och att det var aska inuti hålen. Ytan verkar vara mer nött och är ljusbrun.  Kanske slipad utav vatten när stenen legat i jorden?

Stenen hittades för sex år sedan vid utgrävningen av en hundgård, då plötsligt jorden två meter ner blev så hård att grävskopan tappade tänderna och de inte kunde slutföra arbetet.

Platsen var vid Fulufjällets Nationalpark i norra Dalarnas fjällvärld.

Siljansringen är en känd nedslagsplats för meteroiter. De  tror att själva sjön Siljan är nedslagsplats för en stor meteorit.

Har du lite mer erfarenhet av märkliga stenar än en vanlig geolog med enbart tellusvetenskap får du gärna ge din åsikt. För geologen på museet ville inte uttala sig om mer än att hon betecknade stenen som okänd och rekommenderade att man skulle dela den med en slägga för att se vad intressant man kunde hitta inuti.

Vad tror du? Sprid gärna inlägget till dina stennördsvänner.

Annonser

Om Victoria Qvarnström

Bloggare ADHD/NPF och bloggcoach på hundbeteendeblogg
Det här inlägget postades i Dagboksuppdatering. och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Meteorit från Dalarna?

 1. Linda skriver:

  Hej,
  Jag har hittat en sten som liknar den på bilden. En kopia faktiskt. Men mycket mindre. 5x7cm. Har alltid undrat vad det var för något. Vet du mer om stenen eller gjort fler efterforskningar?

  • Victoria Qvarnström skriver:

   Vi misstänker att den kommer från Siljansringen. Googla på det! Men på googlebilder verkar den ha för uppmjukade hål för att likna andra meteoriter. Däremot finns det aska i hålen på vår och Naturhistoriska Muséet i Göteborg hade inte sett en liknande förr och konstaterade att den var helt okänd för dem. Mer vet vi inte.
   Lycka till
   Victoria

 2. Ping: Den mystiska ”rymdstenen” och de små gröna | Victorias ankedoter – en sorts beskrivning och CV

 3. Mira skriver:

  sätt en magnet mot den. Är stenen magnetisk och magneten fastnar så är det en meteroit. Eftersom meteroiter är gjorda av järn.

  • Tack för rådet M! Har testat det, vad jag minns, utan utslag.. Men man kan göra ett Densitetstest, med att lägga stenen i vatten och mäta vattnet, har jag för mig? Har inte orkat göra det. Vill helst bara ha ett mail med ett bud om 10 miljoner. Hahahaaa! Fast vi trivs faktiskt ganska bra med stenen ”Hubbe” i hemmet. 😉 Kanske en annan geologkunnig skulle titta på stenen?
   Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s