Faktum på Bokmässan.

Jag stod i montern för Faktum på Bokmässan under tre pass i helgen och informerade besökarna om Göteborgs gatutidning. Trevligt att träffa folk och jobba med eldsjälarna från Faktum, som ”Mr Kent” som jobbar i distributionen där jag arbetstränade under åtta månader med försäljarna.

Vi sålde också de nya vita linnena, mörkgrå T-shirtarna och tygväskorna med tryck designat av Karl Krook, speciellt inför Faktums 10-årsjubileum. Webshoplänk för att bli snygg..are.

Alexandra Zassi sålde Faktum med stor glöd inne på Bokmässan på fredagen, efter att Kent Knutsson från Faktums distribution förklarat allt om vad Faktum är. Awoque dokumenterade. Jag hade kameran med. Här är mina foton både av genomgången, tidningsförsäljningen och Awoques dokumentation till Bambuser– ”TV” på nätet. Jag snackade lite också för en ny Faktumkampanj som kommer exponeras stort i höst då företag kan visa sitt engagemang i hemlöshetsfrågan på nytt sätt.

Alexandra sålde slut på sina tidningar inne på Bokmässan på fredagen och på lördagen hade Faktum sin tidningsdistribution i ett tält på Gustaf Adolfs torg, både för ordinarie försäljare och kändisförsäljare.

I cirkustältet bredvid spelade Räfven med min bror Kevin från KSE vid ljudrattarna. Faktum är ju ett bra koncept som ger många utsatta mycket bra.
Är man inte emot så är man för och ger det man kan.

Kända göteborgsprofiler sålde Faktum ute på gator och torg under bokmässelördagen. Inkomsten fördelas till bonustidningar, dvs extrainkomst till aktiva faktumförsäljare. Kändisarna fick en tillfällig försäljarbricka som annars endast föräras de hemlösa som skriver under det avtal som kräver gott upppförande när de representerar Faktum.

Eftersom faktumförsäljarna är stolta över att kvalificera för ID-brickan bär de den alltid synlig när de säljer tidningen, om inte – fråga efter den när ni köper. Aktuell legitimation är mörkrosa överallt runt om i Göteborg och som förr grön på Centralen och i Nordstan.

Kändisförsäljningen ute på  gatorna kunde följas nästan á là minute på twitter. Men först samling vid distributionstältet på Gustav Adolfs torg där Kent Knutsson vid alias Mr Kent vant informerade om sitt dagliga arbete i distributionen av tidningarna mot försäljarna.

Några kändisförsäljare och en vanlig försäljare, från Faktums stomme.
Vem av de kända ansiktena vann säljarutmaningen? Svaret finns på tidningenFaktums facebooksida. Tidningsförsäljningen ökade denna dagen eftersom folk kunde köpa av en kändis. Ett bra sätt att uppmärksamma att nästa gång behöver man inte gå förbi, utan slänga upp en femtiolapp och få en intressant tidning, samtidigt som man ger en hemlös lön för mödan. 50:-kostar Faktum för köparna, 25:- för en försäljare. Mellanskillnaden är lönen. De investerar således själva i sin inkomst.

Eftersom det är tio år sedan gatutidningen Faktum startades i Göteborg sker det lite speciella event under hösten. Nästa gång, under Kulturnatta 14:de oktober i Lagerhuset vid Järntorget, då över 100 av Göteborgs främsta konstnärer donerar konstverk som säljs till förmån för hemlösa.

Jag på Bokmässan för Faktum, på Bambuser.

Om Victoria Qvarnström

Bloggare ADHD/NPF och bloggcoach på hundbeteendeblogg
Det här inlägget postades i Bokmässan, FAKTUM -Göteborgs tidning för hemlösa. och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s