Alla vill ha en hemlös vid jul.

Detta är faktiskt bara kommentarer på ett facebookinlägg då en vän skrev att deras marknadsförening haft besök av en hemlös som berättade om sitt liv och sitt framtidshopp.


Tyvärr är inte bilden hel där. Under december fick de vanliga hemlösa och registrerade Faktumförsäljarna mer uppmärksamhet än annars.

Någon Faktumförsäljare bekräftade diskret nickande min kommentar om att det ”var modernt att adoptera en hemlös i december”. Då alla ville vara lite extra mänskliga, en gång om året. Jag pratar spontant med försäljarna, även om jag inte pratar likadant med alla. Känner in vad som är lämpligt.

Och alla människor behöver bli bekräftade och synas en stund för att existera, vilket gör all exponering extra eftertänkansvärd, tycker jag.

Detta är mina kommentarer till att ha med socialt hårt utsatta människor på peppseminarier och jippon efter att ha mött de utsatta dagligen under ett halvår.

Undrar hur det gick för Faktumförsäljaren efter det där mötet med föreningen då det handlade om pepp?? Vi gillar framgångshistorier, de som tar sig ur hopplöshet.

Men när jag hittar ett gammalt nummer av Faktum i arkivet och läser om någons hopp då och vet hur de har det idag i livets jenkadans, då blir det glasklart att det inte är lätt att komma ur social utsatthet.

Kan folk gilla en ”looser” lika mycket när det inte går framåt, utan bakåt? Det är frågan jag ställer mig när jag ser tand för tand falla ut, från ett foto för ett år sedan till den mer härjade personen jag ser framför mig. Känner en viss – ganska stor reservation emot att hemlösa ska vara med på jippon, för det hela, omtanken slutar där.

Alla seminariedeltagare får lite gott samvete och sedan börjar hopplösheten om för den hemlöse direkt, efter att ha känt sig sedd som en människa i en kvart. Och det är endast en som betalar allt skiten kostar. Överlevare visst! Men inget romantiskt skimmer alls. Bara för att det krävs. Så länge det går. Sedan tar det slut. Häpp. Trösta inte ”vinnarna” i livet med att det är på något annat sätt!

Tycker ingen av Faktumförsäljarna förlorat sin värdighet för att de säljer tidningen. Det är ju helt tvärtom! De kanske t o m återvunnit sin ära igen med att börja jobba som tidningsförsäljare när alla andra möjligheter var stängda för dem. När folk börjar titta dem i ögonen igen.

En kvart ägnad åt att sälja Faktumtidningen är en kvart ägnad åt något positivt! Det värsta är att se dem som rasar månad från månad. Vissa kommer tillbaka igen, tar sig upp ett snäpp, kanske två. Vissa fortsätter nedåt.

I Faktums försäljarkår ingår det mest alldeles vanliga människor, med en barndom, kanske helsabbad iofs(?), ibland karriär akademiskt bakom eller mer hantverksmässigt och familj ofta. Det finns barn, anhöriga, kanske blir relationerna påverkade negativt av utanförskapet?

Något har kukat ur. Skilsmässa, kriser, dödsfall, arbetslöshet eller taskig synk i stort. Kanske nån ”ABC-diagnos” på allt som ökar sårbarheten? Men en hemlös är nästan som vem som helst. Lite kriser och knark eller alkohol på det. Så är saken biff. Suck.

Allt är sårbart om man har otur. http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/09/du-kan-vara-sex-m-nader-fr-n-heml-shet De som klarar sig på gatan är inte svaga, även om de lever i nöd. Även om de blir hårda för att överleva. De är bara bevis på att man behöver vara hård för att överleva under gatans lag.

Och det drabbas alla av. Eller, tror någon det är helt isolerat, det som händer de mest utsatta?? Häromdan skrek en kvinna att hon inte orkade vara hemlös mer, efter 14 år. Vad tror ni hon eller någon i hennes situation gör? Skadar sig själv, eller någon annan? Slumpen kanske styr allt? För politik är inget?

Rösta rött. Tyvärr. Jag ville tro blått. Men det har ju tagit för många hopp, för många liv. Lila??

Om Victoria Qvarnström

Bloggare ADHD/NPF och bloggcoach på hundbeteendeblogg
Det här inlägget postades i FAKTUM -Göteborgs tidning för hemlösa., Samhälle. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Alla vill ha en hemlös vid jul.

  1. Ping: Bränn offerkoftan. « Victorias ADHD-blogg.

  2. Ping: Fortsätt rocka i himlen Madde | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF

  3. Ping: Eijas hundhjälp når hemlösa på plats | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s