Även Jesus var stjärnfamiljsbarn.

Jag undrar varför kyrkor idealiserar kärnfamiljen om inte för sin egen skull? Jesus egen familj var ju antagligen både generationsblandad och en styvfamilj. Förutsatt att berättelsen om jungfrufödelse är sann och det förutsätter jag att är vad de kristna anser och tror?

Jesus hade enligt Bibeln sin styvpappa Josef och drömde om att hans riktiga pappa skulle komma och hämta honom. Uppfostrad av hemmavarande mamman Maria och antagligen mormor Anna blev Jesus en sann humanist.

Profeterna som skrev bibeln nämner aldrig stjärnfamiljen trots att den fanns redan då. Benämningen blev inte accepterad i Wikipedia, trots att begreppet varit i bruk sedan 2007. Självfullkomliga profeter, igen? På det igen!

Kärnfamiljen är en samhällskonstruktion från grunden baserad på en ofta överordnad man och en kvinna som tar hand om barn och markarbete. Konstruktionen har burit med sig mycket gott när det fungerat. Även om det befintliga hyllade facket inte passat alla, gett många olyckliga livsöden när insikten gått upp att det inte var vad de ville. Egentligen.

Ofta blir barn till ensamstående idag också rätt ödmjuka och går ut i livet utan att ta något för givet. Och de vet ofta hur en tvättmaskin fungerar. De blir självständiga och ibland generösa för att de vet hur det är att leva under knappa förhållanden. Eller så blir de mask(o)rosbarn som kämpar sig till toppen av revanschlusta. Kanske inte av rätt orsaker.

Och alla samhällen baserade på kärnfamiljsidealet har stött -och stöter ut de andra och annorlunda familjerna ur normens trygghet. Passa in eller gå under.

Det handlar sällan om lycka på individnivå utan om tvingad anpassning, styrd av vad samhällsmaskineriet anser är enklast att hantera. Hjärntvättning om att man enbart har två val.

Ibland om att antingen gifta sig med den person ens föräldrar sett ut för att det anses lämpligt ur släktsammanhang. Eller bli utstött ur gemenskapen. Det kan vi inte skylla hederskulturerna för enbart, utan andemeningen om tilltvingad anpassning fortlever även i vårt sekulariserade svenska samhälle.

Lesbiska par som skaffar barn med insemation har bara födsloföräldern legalt på pappret för avkomman. Dessa stjärnfamiljer passar inte in i lagstiftningen för att skydda samhörigheten via arvsrätt eller umgängesrätt vid separation, som ett av flera exempel.

Bibeln berättar många sedelärande historier. Som om stjärnfamiljen, att barn kan uppfostras utanför en helbiologisk kärnfamilj, eftersom Gud och inte  Josef ju var Jesus avelsfader.

Men ingen profet har berättat mer ingående om det eftersom religiösa rörelser haft annat fokus. Som att vinna många nya medlemmar till sin trosövertygelse och sätta upp regler mot kvinnors valfrihet. Kvinnans roll är ofta att leverera barn efter barn, med förbjuden barnbegränsning. Även om barnaskaran kommer att svälta och kvinnans kropp och hälsa kan påfrestas en del av det ständiga barnafödandet. Men kvinnans roll att öka på mängden följare till vissa trosuppfattningar, det är regler som män tycker måste ”vördas”. Det krävs en modig, eller rent dumdristig kvinna att i vissa samfund försöka ta makten över sin egen kropp.

Religiösa samfunds främsta mål är att vinna maktkampen om att ta över världen. Och då tjäna en massa pengar på religiösa påbud att donera en del av sin inkomst till sin kyrka eller moské. Hur ska de annars kunna gestalta sin makt genom att bygga fantastiska byggnader och köpa värdefull mark?

.. fattas ett stycke här ..

Jag tycker det är dags att revidera kyrkans och samhällets maktfullkomliga rigida och orättfärdiga inställning till att bara mamma-pappa-barn duger. Vi kan välja vår familj på så många sätt.

Fungerande familjer är det bästa, för alla, på individnivå. Och det är individerna som gör ett lyckligt framåtskridande samhälle, när vi hjälps åt. Det tar en hel by att fostra ett barn.

Annonser

Om Victoria Qvarnström

Bloggare ADHD/NPF och bloggcoach på hundbeteendeblogg
Det här inlägget postades i Samhälle. och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Även Jesus var stjärnfamiljsbarn.

  1. alvkvinna skriver:

    Min mamma är ensamstående ända sedan när jag var 3 år och när jag blev 17 år så började jag tvätta mina kläder, jag visste hur tvättmaskin funkar även nya tvättmaskiner och nya symaskiner! ☆★

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s